domingo, 28 de mayo de 2017

La flauta, instrument versàtil.

El passat 29 d'Abril a les 19:00, a l'Auditori Municipal de Xirivella i a càrrec de l'Ensemble de Flautes de València, es va celebrar un peculiar concert. Aquest constava d'un atractiu programa, destacat per les nombroses obres de repertori per a flauta, amb arranjament per a flauta i orquestra de flautes, que s'interpretaren durant l'esdeveniment, amb gran afluència de públic.

L'ensemble de Flautes de València és un grup de músics que al 2013 decidiren crear una orquestra exclusivament de flautes reunint així tots els seus tipus per poder desenvolupar obres orquestrals de la manera més completa possible. De manera que aquest ensemble compta amb la presència de flautí, flautes en Do, flautes en Sol, flautes baixes, flautes contrabaixes i una flauta subcontrabaixa,  única a Espanya. El tipus de públic està normalment relacionat en l'ambient de la música i més concretament en l'àmbit flautístic. Això és producte de la desconeixença, ja que tant l'ambient al concert com el repertori escollit, dotava a l'esdeveniment d'una capacitat innegable d'acollir a qualsevol tipus de públic. El concert es va celebrar el passat 29 de Juliol a les 19:00 a l'Auditori Municipal de Xirivella. Aquesta agrupació ha actuat també al Palau de la Música de València i fins i tot l'any passat, va clausurar el Certamen Internacional de Bandes de Música.

Sota la batuta de José Carlos H. Alarcón, l'ensemble està constituït per estudiants a partir de 5é de grau professional i superior, així com també per un gran nombre de docents i amants de la flauta travessera que s'uneixen per crear un nova experiència tímbrica amb un ambient encisador.

El repertori escollit era atractiu i divertit, per la varietat d'estils, des de Vivaldi (Il gardlino) i Haëndel, passant per Mozart (Andante) i arribant a compositors contemporanis com Rautavaara. Va influir també en el bon ambient del concert l'agilitat en la que es portà a terme, ja que la duració fou d'unes dues hores i no es va fer en absolut llarg.
Totes les obres interpretades, excepte «L'arribada de la reina de Saba» de Haëndel, eren obres per a flauta solista i orquestra. També s'interpretaren duos com «Deux Papillons» del compositor E.Kronke.

En relació a la interpretació, el que més em va impactar, fou la naturalitat en la que es disposaven dalt de l'escenari, la naturalitat i la felicitat de ser grup, de fer música i gaudir-la.
Quan aquesta sensació és la que t'arriba quan estàs baix de l'escenari, tot és més agradable, ja que el gaudi ens transporta també als espectadors a la dimensió en la que els intèrprets ens volen introduir, de la qual ens volen fer partícips.  Per altra banda, pel que fa a la interpretació tècnica, fou d'alt nivell, tant per part del solistes, com per la interpretació orquestral. 

Per concloure, m'agradaria convidar a tothom a una actuació de l'Ensemble de Flautes de València. 

Per la diferència, per l'autenticitat i per l'amor que tots els seus integrants tenen per la música, per la flauta. 

Empar Guanter

No hay comentarios:

Publicar un comentario